De Accountant is Blauw.

Op 7 februari 2012 in De Telegraaf:  Risico’s door bonus cultuur. In dit artikel wordt het graaigedrag verklaard vanuit de drijfveren van mensen. Drijfveren bepalen hoe een persoon, maar ook een organisatie functioneert. Een dominante drijfveer die gericht is op ambitie en resultaten kan leiden tot haantjes gedrag  en graaien.  In Drijfveer kleuren: Oranje.  CEO’s en verkopers hebben vaak oranje als dominante drijfveer. Daar huren we ze dan ook voor in: dit is de typische ondernemer.


Ik quote nu uit het boek Drijfveren in de praktijk, van Cor Keijser en Stephan van der Vat.  Zij drijven, met 2 andere ondernemers Management Drives. Ik heb daar onlangs cursussen gevolgd, examen gedaan en ben nu gecertificeerd drijfveer consultant. Maar nu weer terug naar “de kleurtjes” .

Ik heb ook een dominante drijfveer, en nee die is niet Oranje. Maar ook niet Blauw. En dat wekt verbazing bij mijn kennissen met wie ik naar drijfveren kijk: een accountant is toch Blauw? Blauw is de regelaar: orde, zekerheid, loyaliteit, vaste procedures, voorspelbaar. Maar ook weinig ondernemend en niet zo flexibel, formeel en niet gericht op de toekomst.  Ik ben accountant, en dus moet ik wel Blauw zijn.

Dat is schrikken: zo ziet de buitenwereld de accountant.  Sterker nog: ik heb begrepen dat veel accountants inderdaad dominant Blauw zijn. Maar wat wil je met IFRS , Sox en de COS?  Als je al die regels kent en kunt toepassen, moet je wel iets van Blauw hebben, en dat is goed. Maar de goede eigenschappen van Blauw lijken voor de buitenwereld minder duidelijk dan de valkuilen.

Ben ik dan geen goede accountant, want (te) weinig Blauw?  Ik bestrijd dat. Er is meer dan regeltjes en afspraken, formaliteiten. Graag met mensen willen werken, een nieuwe visie of aanpak kunnen ontwikkelen (bijvoorbeeld voor een controle). Het landt niet overal.  De buitenwereld herkent die kant van het beroep niet.  Terwijl ik toch best een aantal niet-zo-Blauwe accountants ken.

Hoe komen wij accountants aan het Blauwe stereotype? Omdat de meerderheid dat is? Trekt ons beroep alleen Blauwe studenten? Of haken de Groenen (mensen-mensen) en de Gelen (visionairs, inspirators) voortijdig af?  En zijn de Roden (lef, kracht) nooit gestart als accountant? Dan zal het niet snel anders worden dan het nu is. Als we ons beroep willen vernieuwen moeten we zorgen voor een regenboog aan instroom, en die regenboog ook koesteren.  Dus ja aandacht voor Opleiding, en ja aandacht voor Kwaliteit. Maar ook aandacht voor de Drijfveren, en ook daarop sturen. Dan is de accountant net zo vaak Blauw als elke andere beroepsgroep: na een borrel.

Drijfveren in de praktijk, van Cor Keijser en Stephan van der Vat.  ISBN 978-90-430-1946-0

Dit bericht werd geplaatst in Boekbespreking, Management Drives en getagged met , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s