Overleven in de metro

Ik ben (ook) IT auditor, en als bijna elke andere IT auditor dol op Scifi. Star Trek, Star Wars, geweldig met alle gadgets en buitenaards leven. Ik houd ook van Fantasy, lees en herlees Tolkien en Frank Herbert. Ik heb niet zoveel met Oorlog en Vrede, of Doctor Zjivago. Nu lees ik niet zo maar een boek (“ not just any book”), maar een boek dat een kruising is tussen al die genres. Het speelt in de toekomst, maar niet in de ruimte, heeft een beetje het Mordor gevoel, en de bombast en gevoel van verdoemdheid van de Russische klassiekers.  Maar: dit toekomstbeeld is lang niet onwaarschijnlijk, en daardoor is het boek heel beklemmend.

Het is juni 2012 en ik lees Metro 2033, voor Notjustanybook.  Een paar weken voor publicatie boeken toegestuurd krijgen, wie wil dat nu niet? Wisten jullie trouwens dat door het af en toe een boek te lezen je concentratievermogen om hoog gaat? Twitter en andere korte stukken tekst, zoals blogs :-), maken het onze hersens steeds moeilijker te concentreren. Wetenschappelijk bewezen.

Maar nu terug naar Metro 2033: twintig jaar in de toekomst leeft een grote groep mensen ondergronds, in de Moskouse metro. Na een nucleaire oorlog is de buitenwereld niet meer leefbaar, maar bedreigend geworden met zwarte gedrochten die de straling hebben overleefd. Klinkt als een computergame, en dat is het inmiddels ook.

In de metro proberen Artjom en zijn dorp te leven als vroeger: “ Artjom kon in de krampjes niets belangwekkends ontdekken:er lagen thee, worsten, accu’s voor lantaarns, jacks en jassen van varkensleer, onduidelijke beduimelde boekjes voor het merendeel openlijk pornografisch, halveliterflessen met een verdacht doort substantie erin en het trotse opschrift Eigenstook……Alles werd hier betaald met dofglimmende patronen voor het Kalasjnikov-machinegeweer. Honderd gram thee voor 5 patronen, een worst voor 15 patronen.  Een patroon stond gelijk aan een dode. Honderd gram thee: vijf mensenlevens. “

Artjom trekt door de metrogangen op zoek naar, ja naar wat precies eigenlijk?  Hij heeft een opdracht meegekregen van een geheimzinnige strijder, en ontmoet en ontvlucht Nazi’s, Jehova’s getuigen en bibliothecarissen. Het is bepaald geen Vrede in de metro: allerlei clans bevechten elkaar de stations, het voedsel en de geweren. Er is in 20 jaar niets geleerd. Als je doet wat je altijd hebt gedaan… Het boek heeft dan ook geen happy ending. Perfect voor de doemdenkende auditor, maar verwacht geen hightech computergestuurde ontwikkelingen.  Ook perfect voor de bouwers van de Noord Zuidlijn: die kunnen lezen waarin in 2033 in de metro behoefte aan is: van binnenuit hermetisch afsluitbare uitgangen.

Metro 2033 – Dmitri Gloechovski – ISBN 978-94-91425-12-7

Dit bericht werd geplaatst in Boekbespreking, Fictie en getagged met , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

2 reacties op Overleven in de metro

  1. estroocloeck zegt:

    Reblogged this on ESCIA and commented:

    Nog geen reacties vanuit de NoordZuidlijn….

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s