Als je doet wat je altijd hebt gedaan…..

…krijg je de resultaten die je altijd hebt gekregen. Een uitspraak van Einstein die iedereen kent.  Dingen anders doen, innoveren, is key als je andere resultaten wilt.  En in deze economische omstandigheden is blijven doen wat je deed ook geen garantie meer op dezelfde (goede) resultaten. Maar innoveren is zo makkelijk nog niet.  Hoe kom je aan je ideeen, en hoe zorg je dat je ze kunt implementeren?  En kun je je juist nu wel veroorloven om te experimenteren?  Ik doe  iets erg on-innovatiefs: ik  lees er een boek over: Innovatie voor Dummies, van Alexander Hiam.

Er zitten een aantal heel nuttige hoofstukken in dit boek uit de bekende gele reeks:  ik ben op dit moment getroffen door de hoofdstukken over een innovatieve benadering van werk en innovatief leiderschap uit Deel I.  Zie dat als de randvoorwaarden van innovatie.

Highlights voor mij uit het creatieve-werk deel zijn het inrichten van een creatieve denkplek, creatieve gewoonten inbouwen in de dagelijkse routine en op zoek gaan naar verbreding van je ervaring.

Hiam stelt dat minder dan 1% van de werkplekken het makkelijk maken om creatief te zijn: je kunt je er niet concentreren, je hebt geen controle over de locatie van het bureau, licht en zovoorts, je krijgt geen interessante zintuigelijke input en je zit gewoon niet op je gemak. Hoe meer tijd je daar doorbrengt, hoe minder creatief je bent.  Ik ben onlangs bij MicroSoft op Schiphol geweest: de 1% van Hiam is zeker in dat pand geconcentreerd!

De creatieve gewoonten zijn bijvoorbeeld een beetje dagdromen aan het begin van elke dag (kan denk ik makkelijk in de file) en interessante vragen oppakken (waarom doen we dit altijd zo? Waarom verdelen we de taken zo? Vroeger werden dit domme vragen genoemd).

Verbreding van je ervaring kan door je te laten leiden door je nieuwsgierigheid: andere hobby’s, culturen, werk op een ander gebied.  Verder door onafhankelijk te zijn (luisteren naar je eigen ideeen in plaats van altijd te doen wat anderen zeggen) en uit je persoonlijke en professionele silo’s te komen. Dit spreekt mij aan!

In je eentje innoveren is maar weinigen gelukt. Daar zijn anderen voor nodig, met een bijpassende leider. Onderzoekers hebben het gedrag van leiders die vernieuwingen tot stand brengen geanalyseerd; een specifiek (Nederlands) onderzoek resulteerde in de volgende checklist voor gewenst leiderschapsgedrag:

*Rolmodel innovatief gedrag ( vertoon zelf creatief gedrag om anderen te stimuleren). *Zorgen voor intellectuele prikkeling (je team stimuleren om oude manieren van dingen doen te heroverwegen). *Verspreiding van kennis bevorderen. *Een visie uitdragen. *Overleggen met werknemers (hun mening vragen voor beslissingen te nemen, ze eerst op de hoogte brengen van veranderingen, enkele van hun suggesties overnemen).  *Delegeren. *Ondersteunen (enthousiasme tonen voor nieuwe ideeen en feitelijke steun geven voor ontwikkeling; niet afserveren). *Voor (positief ingestoken) feedback zorgen. *Erkenning geven ( aandacht geven aan de ideeen en de mensen die ze aanbieden, lof voor innovatief gedrag). *Beloning geven (financiele beloningen voor succesvolle ideeen en toepassingen, maar niet te sterk op louter financiele prikkels leunen).  *Middelen ter beschikking stellen.  *Ontwikkeling volgen (de medewerkers niet te veel op de huid zitten, maar wel bijhouden hoe de zaken zich ontwikkelen). *Interessante taken toewijzen (werknemers laten doen wat ze leuk vinden en wat hen motiveert; complexe taken aanbieden en afwisseling bieden).

Is dit een eye-opener? Waarschijnlijk niet, want het zijn gedragsaspecten die bij coachend leiderschap en dergelijke ook worden genoemd. Maar waar bij routine werkzaamheden het werk toch wel gedaan wordt, is bij innovatie een leiderschapsstijl die  enthousiasme en steun voor verandering uitdraagt onontbeerlijk.

Hiam maakt het ons makkelijk: lees elke dag bovenstaand checklistje door, zorg dat je een aantal van deze gedragingen vertoont en de gewenst innovatie is al half af. Ik denk niet dat het zo eenvoudig is, maar het omgekeerde is zeker waar: een broodnodige innovatie komt niet tot stand zonder innovatief leiderschapsgedrag. En?  Hoeveel van de 13 gedragingen van de checklist heb jij vandaag al vertoond? Met alleen delegeren kom je er niet!

Nu we de randvoorwaarden hebben ingevuld, gaat deel II in op het feitelijk genereren van ideeen. Voor een volgende blog!

Innoveren voor dummies door Alexander Hiam. ISBN 978-90-430-2160-9.

Dit bericht werd geplaatst in Boekbespreking, Gedrag, HNW, Innovatie, Leiderschap en getagged met , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

2 reacties op Als je doet wat je altijd hebt gedaan…..

 1. Jurgen zegt:

  Euhm, die Einstein-dooddoener blijft gewoon ONwaar hoor. Hetzelfde doen als gisteren en andere resultaten verwachten, is alleen dom als de omgeving niet is veranderd. Maar in de huidige (sinds een aantal decennia al…) continu-veranderende omgeving van vele organisaties, afdelingen en leiders, kan hetzelfde doen als gister, juist totaal andere uitkomsten geven…
  Nevertheless, inderdaad is coachend of liever faciliterend leiderschap een actievere manier om organisatie-succes te bereiken. Want definieer organisatie-succes maar eens, op een niet-alleen-van-de-laatste-decennia-manier: Succes voor alle stakeholders — of zijn de mede(?)werkers(?) nu wat meer aan de beurt dan de andere omdat ze zo zijn vergeten de afgelopen jaren?
  Nou ja, we kunnen zo wel doorgan. Hiam en jij hebben (toch wel) gelijk hoor …!

  • Imad zegt:

   Een aantal vregan komen toch naar boven bij het lezen van dit stukje.+ Hebben de karaktertrekken van de valsspelers toch nut (ze overleven in de evolutie, terwijl ze het groepsbelang eerder ondergraven dan ondersteunen). Opportunisme moet derhalve in de evolutie dus wel een factor zijn.+ Verschillen tussen mannen en vrouwen in deze groepen. Vrouwen zijn meer gericht op het groepsbelang en maken daarom andere keuzes dan mannen, wordt dat ondersteund door de resultaten van deze experimenten?+ Communicatie (en inderdaad, ook vertrouwen) is ook hier weer essentieel.Over dat verschil tussen mannen en vrouwen:Ik ben net een boek aan het lezen (Kinderen van Moeder Aarde van Thea Beckman uit 1985). Daar spelen factoren die hierboven beschreven staan (saamhorigheid, compassie, rechtvaardigheid) ook een rol. In het boek wordt ervan uitgegaan dat vrouwen (aan de macht) dat beter weten over te brengen dan mannen (aan de macht). Leuk om zo’n oud boek te lezen en te zien dat de actualiteit nog niet verloren is gegaan Met name de stukjes waarin de huidige tijd’ wordt beschreven als geschiedenis zijn erg leuk.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s