Je kunt niet dapper zijn zonder angst te kennen.

Jij bent dapper, ik niet. Dat zegt Isabella, verzetsstrijdster in het Florence van 1943, tegen Caterina, haar zus die verpleegster is en duizend doden sterft elke keer als zij de papieren van overleden patienten pikt voor geallieerde vluchtelingen. Isabella kent geen angst, en waagt haar leven om die vluchtelingen over de bergen te brengen. Hun broer zit ook in het verzet, en papa en mama Cammaccio verbergen vluchtelingen in de kelder van hun villa. De komst van Juliet verhoogt het gevaar en vrijwel niemand uit het gezin overleeft de Duitse bezetting.    

Het verhaal van de zussen, hun broer, ouders en vrienden boeit enorm. Ik heb dit boek, niet zo maar een boek, Villa Triste, op  een zondagmiddag in 1 ruk uitgelezen.  

Het wordt verteld vanuit een moordzaak in 2006, waarbij inspecteur Pallioti tussen de bezittingen van een vermoorde man het dagboekje van Caterina vindt.  Het is heel bijzonder dat de twee zussen levendiger  worden uitgewerkt dan de moderne politieman.  Caterina’s gevoelens worden mooi beschreven door  hoe ze met haar bruidsjurk omgaat, vanaf de eerste regel, als haar huwelijk met een marineofficier nog maar 2 weken weg is, totdat hij in de mottenballen gaat, als zij twijfelt of Lodo nog wel leeft, en of zij hem nog wel waard is door alles wat er tijdens de oorlog gebeurt.

Pallioti twijfelt nauwelijks, gelooft niet in een overval, en zoekt steeds dieper in het verleden van de vermoorde man, die met zout in zijn mond is gevonden. In de Tweede Wereldoorlog was een paar pond zout heel waardevol, en werd door de Duitsers als beloning gegeven bij verraad.  Het leven van de oude partizaan wordt ontrafeld, en uiteindelijk wordt de band met de Cammaccio’s duidelijk.  Het verraad is echter omvangrijker dan gedacht en er begint een jacht op de dader en een mogelijk toekomstig slachtoffer. De ontwikkelingen zijn logisch en spannend, een goed detectiveverhaal met veel vaart.

De verhaallijnen komen aan het eind bij elkaar in een mooie, spannende en bevredigende ontknoping. Dankjewel @notjustanybook, voor het toesturen!

Villa Triste, door Lucretia Grindle. ISBN 978-90-229-9946-2 

Dit bericht werd geplaatst in Boekbespreking, Fictie en getagged met , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Je kunt niet dapper zijn zonder angst te kennen.

  1. Dag Elly, mooi beschreven en uitnodigend om het boek direct te gaan lezen.

    Niet verassend dat je zo gegrepen bent door de verhaal lijn van ‘zussen, broers, ouders in de familie lijn’, na ons gesprek over ‘systemisch werken’ vorige week. Ons leven en ook dat in Villa Triste, kent van jongs af vele systemen, beginnend bij familiesysteem (vader/moeder etc). Niet iedere dynamiek is altijd direct zichtbaar. Door te werken met opstellingen worden onzichtbare dynamieken zichtbaar waardoor inzicht komt zodat een volgende stap gezet kan worden. Was je vergeten te melden dat ik 10 september samen met een collega een ochtend organisatie opstellingen begeleid in Arnhem. Meer info volgt op de site (Werkend Ontwikkelen).

    Zodra ik gelegenheid heb zal ik Villa Triste lezen. Dank voor de tip!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s