En zelfs moord kan verslavend worden…

Het zijn de laatste woorden van dit boek, neergeschreven door een moordenaar.  Hij is er trots op de perfecte moord te hebben gepleegd. 

Over die moord lezen we pas in het laatste hoofdstuk, maar  dat het gaat gebeuren is al vanaf het begin duidelijk. En Vicky Rai verdient het! De zes verdachten en hun motieven worden hilarisch beschreven, “ De Amerikaan” is mijn favoriet.  Met een IQ van 48 gaat hij op zoek naar een Indiaanse postorderbruid en rolt van oplichterij in ontvoering, werkt in een callcenter om vanuit India verdwaalde automobilisten in de US de weg te wijzen, pakt en passant wat terroristen en bereikt uiteindelijk zijn doel. Door moord?

Ik lees Zes verdachten, van Vikas Swarup. Kolderiek, maar toch realistisch, en een echte whodunnit.  Swarup’s eerste boek was Slumdog Millionaire, en dat is in 2009 verfilmd. Dit boek leest ook al als een film, heel snel en beeldend.  Het speelt zich af in India, en ik denk dat, hoe uitvergroot ook, alle beschreven slechte en goede kanten van de Indiaase maatschappij precies kloppen. Prachtig land, ik ben er vaak geweest, en ga, nogmaals gewaarschuwd voor tuktuks, zeker een paar keer terug.

De Amerikaan heeft het trouwens niet gedaan, blijkt.  Misschien “ De politicus”, die zeer innovatief te werk gaat waar het corruptie betreft, en toevallig de vader van het slachtoffer is? Hij belt heeeeeeeeel regelmatig met Mukthar, en dan is er weer een lastig persoon verhuisd, overgeplaatst of gewoon verdwenen.

Je krijgt medelijden met “De filmster”, die een bodydouble in huis haalt en daar al snel spijt van krijgt, of toch niet.  Het is in ieder geval afgelopen met de duizenden brieven fanmail en de impertinente vragen; maar het levert een verzoening op met de familie en dus een wijze les voor de lezer.

“De inlander” wordt op pad gestuurd om een relikwie, door een welzijnswerker gestolen van zijn stam, terug te halen en vertrekt van zijn idyllisch eiland naar het hectische vasteland. Na wat omzwervingen vindt hij het heilige voorwerp bij de filmproducer thuis.  Deze jongen is in- en ingoed, en overleeft dit verhaal dus niet.

Dan “De bestuurder” die bij stress een reincarnatie van Ghandi wordt, en bij de volgende schrik weer terugverandert in zijn inhalige zelf. Daardoor heeft hij een dagtaak aan het weer ongedaan maken van zijn goede daden.  Tot het volgende stressvolle moment…..Briljant!

De laatste van de zes verdachten is “De dief”, die op een dag het mobieltje van een (grotere) crimineel steelt, daardoor een koffer met geld scoort, hiermee een leuke vriendin op de kop tikt, en uiteindelijk door de eigenaar van het mobieltje wordt gevonden.  Ze beginnen met zijn vingers………

Als elk goed detectiveverhaal is de ontknoping verrassend! Dat ga ik hier dus niet verklappen.  Zelf lezen!

Zes verdachten (Six Suspects) van Vikas Swarup, ISBN 978-90-290-8565-6

Dit bericht werd geplaatst in Boekbespreking, Fictie en getagged met , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s