Onzichtbaar

Wat ik tegen niemand heb gezegd, niet tegen mijn advocaat, niet tegen de rechter, tegen niemand. Hoe lekker die avond was. Die ogenblikken, die minuten dat ik mijzelf kon laten gaan, dat ik kon schoppen en slaan, pijn kon doen, kon breken en stompen, was ik ergens waar ik hoorde. Het was alsof alles op zijn plek viel, alsof ik een werd met de wereld, heel en compleet en goed. Dat is iets verschrikkelijks. Je wordt er dronken van. Het is verslavend. En zo verschrikkelijk lekker.

Aan het woord is de Zuid Afrikaanse bodyguard Lemmer, tegen zijn klant Emma. Ik lees Onzichtbaar van Deon Meyer, een boek, en niet zomaar een boek, ontvangen van Notjustanybook om te recenseren. Onzichtbaar is de term voor een bodyguard die zonder zwart pak, zonnebril en oortje zijn klant bewaakt, onopvallend, niet het type sportschool maar het type….accountant?

Emma is op zoek naar haar broer die twintig jaar geleden verdween en door iedereen dood wordt gewaand.  Maar als de foto van een verdachte van de moord op een medicijnman en drie stropers op tv wordt getoond, denkt Emma haar broer Jacobus te herkennen.  Ze gaat op zoek, maar wordt bijna onmiddelijk bedreigd en zo komt Lemmer van Body Armour op het toneel. Het zwijgzame type die geweld uit de weg gaat, totdat het niet anders kan.

Er zijn twee mooie verhaallijnen in dit boek: de zoektocht van Emma en Lemmer, waarmee mooi inzicht wordt gegeven in de moeilijkheden van natuuurbehoud en de wildparken in Zuid Afrika , en de worsteling van Lemmer, die vier jaar heeft vastgezeten voor excessief geweld.  Dilemma’s als: hebben stammen die ooit een kleine kudde hadden op het land waar nu een natuurpark is, recht op compensatie? En in welke vorm dan? Waar is de balans tussen toerisme en natuurbehoud?  En op een ander niveau: is “uitgelokt”  geweld verdedigbaar? Beter dan “zinloos” geweld?  En begrijpelijk als er een jeugd vol mishandeling aan vooraf gaat?

De zoektocht van Emma naar haar broer en de waarheid achter zijn verdwijning brengt hen van de Kaap naar het Krugerpark en van een politieke moord naar de spanning tussen de verschillende rassen in Zuid Afrika. Mooi geschreven, spannend en filosofisch, met een bevredigend einde. Dankjewel @Notjustanybook!

Dit bericht werd geplaatst in Boekbespreking, Fictie en getagged met , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s