Yes we can!

In ons wanhopige verlangen om iets te doen herleven wat misschien nooit heeft bestaan, zijn we een voor een, allemaal gecrasht op de rotsen van Heart Island. En terwijl we dat deden, hebben we datgene waar we allemaal zoveel van hielden geruineerd, hebben we het gemaakt tot iets wat lelijk  en dor is, waar liefde niet kan wonen, waar niets groeit.

Een citaat uit het dagboek van Caroline Heart, en het begin van een boek, en niet zomaar een boek. Ik lees Verdronken hart, een psychologische thriller van Lisa Unger.  De achterflap introduceert de vier vrouwelijke hoofdpersonen uit de Heart familie: Birdie, Kate, Chelsea en Emily. Maar eigenlijk is het eiland de hoofdpersoon.

Heart Island is een ontsnappingsplek, een van de vele prive eilandjes van rijke New Yorkers die verkoeling zoeken in de hete zomers. Maar: verstoken van gezelschap, van een mobiel netwerk, is de familie Heart elke zomer op zichzelf aangewezen.  De emoties lopen hoog op, en elk familielid ontwikkelt een eigen band met het eiland: trots op het eigenaarschap en de status, afkeer van de lange perioden alleen met niet-zo-geliefde familieleden, een geliefde herinnering aan gelukkiger tijden, een plek om niets te moeten, te kunnen zijn wie je bent.

Aan het eind van het boek zijn alle vrouwen veranderd, en ook hun houding naar het eiland is veranderd.  Interessant is dat in de beschrijvingen van het eiland de somberheid en dreiging de overhand hebben: koud water, scherpe rotsen, donker bos en een paar (wat mij betreft voor het verhaal overbodige) geesten. Maar in de herinnering van de vrouwen zien zij de blauwe luchten, verkoelende briesjes, plekken om te spelen en lekker niets te doen.

De verhaallijn is simpel maar spannend, de climax bijna traditioneel: zwakke vrouwen tegen gemene mannen. Drie keer raden wie deze krachtmeting winnen. De twee mannen in het verhaal die nog enigszins positief uit de verf komen zijn niet veel meer dan toeschouwers bij het verhaal. De boodschap voor ons vrouwen is: Yes we can!

Het dagboek van Caroline is de rode draad en verbindt heden met verleden. Dat verleden wordt in fijne, kleine doses aan ons lezers voorgeschoteld; naast de dreiging uit het heden, worden zo ook de tragische gebeurtenissen uit het verleden een spannend onderdeel van deze thriller. Mooi boek!

Verdronken hart van Lisa Unger. ISBN 978 9400 501 713. Verschijnt 28 mei.

Dit bericht werd geplaatst in Boekbespreking, Fictie en getagged met , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s