Zijn dromen bedrog?

Een paar minuten dacht ik dat mijn kamer donkerder was dan normaal. Toen besefte ik dat ik mijn ogen niet open kon doen. Een beetje rechts van mijn hoofd, waar de vensterbank diende als nachtkastje hoorde ik het schrapende geluid. In mijn hoofd zag ik dunne, benige vingers met lange gele nagels, de hand gekromd als een klauw terwijl hij weer over het glas werd gehaald. In werkelijkheid zag ik niets. Mijn ogen wilden gewoon niet opengaan.

Lacey is een van de studenten in Cambridge die last heeft van nachtmerries.  De anderen hebben allemaal zelfmoordpogingen gedaan, en maar een paar hebben die overleefd. En Lacey staat in het eerste hoofdstuk van Sharon Bolton’s boek (en niet zomaar een boek) Nachtmerries boven op een hoge toren….

Door dat eerste hoofdstuk is de afloop van dit boek al bijna 100% duidelijk. Bijna: want springt ze wel of springt ze niet? Heel knap dat de schrijfster de spanning in de tussenliggende hoofdstukken zo goed weet vast te houden, en zelfs verder opbouwt.

Lacey is een stoere politievrouw, die een bange, kwetsbare studente speelt. Deze twee personages kan ze niet altijd goed uit elkaar houden, maar dat schijnt haar omgeving niet echt op te vallen.  Dat maakt het plot soms wat gezocht, helemaal als de lezer in de gaten krijgt wie er achter de bangmakerij zitten.

Erg mooi zijn de omschrijvingen van Cambridge en haar eeuwenoude Colleges. Je voelt de sfeer van generaties van bevoorrechte studenten die door de tuinen zwerven en kamers in de “ Courts” bewonen.  Lacey voelt zich daar niet thuis, dat onbehagen past niet erg bij een undercover agente, maar is erg herkenbaar.

Sterk is wel het motief van de daders, en ongelofelijk realistisch. Er is immers altijd wel iemand die ergens een slaatje uit zou willen slaan. Dit maakt het boek extra spannend. De ontknoping is wat zwakker.

Dit boek is duidelijk het vervolg op eerdere avonturen van Lacey, en dat is niet storend, in tegendeel. Door de gedachtenflitsen krijg je toch een goed beeld wat er eerder is gebeurd, en het geeft de personages ook wat meer diepte. Krijgt dit boek nog een vervolg? Ik hoop van wel, want de schrijfstijl van Bolton bevalt goed. De romantische verwikkelingen lijken echter op een  happy end af te stevenen dus….

Nachtmerries door Sarah Bolton, ISBN 8713791 013099 (persexemplaar) en 978 94 005 0277 2.  Dank aan @notjustanybook voor de recensievraag!

Dit bericht werd geplaatst in Boekbespreking, Fictie en getagged met , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s