5 Don’ts voor het beginnen van je presentatie (over TED Talks)

“…en nu onze tweede spreker, Jan de Bakker van ASDF die ons de nieuwste ontwikkelingen binnen genetische manipulatie uit de doeken zal doen!” Applaus uit de zaal. Een jongeman stapt op het podium. “Ja, hallo allemaal. Mijn naam is Jan de Bakker. Ik werk bij ASDF in Amsterdam en in mijn presentatie zal ik ingaan op de nieuwste ontwikkelingen binnen genetische manipulatie. “

Ik ben al afgehaakt en de presentatie is nog geen minuut onderweg. Denkt Jan de Bakker dat we doof zijn? Of Alzheimer hebben? Een geweldig interessant onderwerp, maar in 30 seconden is mijn enthousiasme al gehalveerd.

Dit hebben we allemaal weleens meegemaakt. Sterker nog, dit hebben we allemaal wel eens gedáán! De eerste minuut van je presentatie is het belangrijkst om de aandacht van je publiek te krijgen. Dan zijn er dus een aantal dingen die je vooral niet moet doen.

Op 1 met stip : herhalen wat we al weten, zoals in dit voorbeeld.

Dan op 2: De organisatie bedanken voor de uitnodiging, de grote eer dat je op dat podium mag staan. Of je medewerkers bedanken, want je hebt het natuurlijk samen met hen gedaan! Dat is allemaal prietpraat, heel beleefd natuurlijk, maar zonde van de tijd van je publiek. Vind je het echt nodig om te bedanken, doe het dan aan het einde, en houd het superkort!

3 is Worstelen met de techniek. Ik keek pas geleden naar een Tedx (Almere) Talk van Jitske Kramer over diversiteit, en als ze begint staat niet de juiste slide op het scherm. Dan volgt een minuutje gefrummel, en ik zit op mijn iPhone te Instagrammen. Terwijl ik zowel spreekster als onderwerp superinteressant vind! Zoiets wil je natuurlijk niet! Maar de techniek laat ons wel vaker in de steek en het is goed om dan een anekdote of grapje klaar te hebben, dat je kunt vertellen terwijl je frummelt. “Diversiteit is heel belangrijk, iedereen reageert anders op tegenslag. In zo’n gevalletje als dit geeft typetje 1 de organisatie de schuld, typetje 2 gaat zich verontschuldigen en typetje 3 multitasked, vertelt een verhaaltje terwijl ze de goede slide opzoekt”. Of zoiets.

Op 4: Te weinig drama in de inleiding. Je kunt starten met: “Ik werd geboren in Pittsburg in 1983, mijn moeder was Amerikaanse en mijn vader Egyptenaar. Toen ik zeven was kwam ik door mijn vader in aanraking met een onbekende kant van de Islam………”. Of je start met: “Op 5 november 1990 liep El-Sayyid Nosair een hotel binnen en vermoordde Rabbi Meir Kahane, …… El-Sayyid is mijn vader.” Dat hakt erin! Dit voorbeeld is van een TED Talk van Zak Ebrahim.

En op 5: De clou van je verhaal in de eerste zin weggeven. “De sleutel tot succes is volharding”. Nu denk ik dat ik precies weet wat je gaat vertellen, en mijn aandacht is weg. Het is beter om nieuwsgierigheid op te wekken: “Ik zal laten zien wat ik denk dat de sleutel tot succes is, en wat iedereen kan doen om dat te ontwikkelen”. Nu blijf ik in ieder geval een paar minuten luisteren. De spanning bouw je dan langzaam op, denk maar eens aan de film Jaws. Superspannend, maar Jaws zelf laat zich het eerste uur van de film niet zien.

De eerste don’t is van mijzelf, de andere vier plus nog veel meer don’ts, maar vooral dingen die je wel moet doen om een geweldige presentatie neer te zetten, worden beschreven in het boek TED Talks van TEDTalks-eigenaar Chris Anderson, in het Nederlands vertaald als De TED Methode, en ook weergegeven in de Samenvatting van TED Talks.

Het is een heel prettig boek om te lezen met veel voorbeelden uit de meest bekende Ted Talks. Die Talks kun je ook bekijken via de playlist om nog eens goed te bekijken hoe deze sprekers hun publiek in de ban houden. Het boek gaat in op de voorbereiding, hoe je het beste kunt oefenen, hoe je slides eruit moeten zien, of je überhaupt wel slides moet gebruiken, je stem, je kleding, en met name hoe je je idee of oplossing zo goed mogelijk aan je publiek “voert”. Geniaal boek!

Dit bericht werd geplaatst in Boekbespreking, Persoonlijke effectiviteit en getagged met , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

2 reacties op 5 Don’ts voor het beginnen van je presentatie (over TED Talks)

  1. Pingback: Hooggeëerd publiek – recept voor succes. | ESCIA

  2. Pingback: Hooggeëerd publiek – recept voor succes. – 1001 Managementboeken

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s