Bevooroordeeld? Wie, ik?

Redacteur Maarten van Gestel van KRO-NCRV had weer goede voornemens, vertelde hij ons op 2 januari 2017, en eentje daarvan was een ander niet langer beoordelen op ras of geslacht, ook niet ongewild! Hoe moeilijk kan het zijn, geen vooroordeel te hebben? Heel moeilijk, blijkt! We barsten van de vooroordelen en zijn er ons niet eens van bewust.

Maarten ontdekte dat hij een voorkeur had voor dunne mensen boven dikke. Daar ben ik eerlijk gezegd niet verbaasd over, die voorkeur heb ik ook. Met name als ik in de spiegel kijk.

Maarten haalt deze informatie uit een IAT: een Implicit Association Test, die ik zelf vorig jaar ook heb gedaan. Ik wilde graag weten of ik een voorkeur voor jongere of voor oudere mensen had. Ik vermoedde voor ouderen, en dat bleek ook zo te zijn. Wat ik nog steeds niet weet, is waarom!

In mijn blog van 25 november schreef ik al eerder over die IAT en vooroordelen, die uitgebreid aan bod komen in het boek Intuïtie van Malcolm Gladwell. Ik vind het een fascinerend en ook wel beangstigend fenomeen.

Internal Audit

Tegelijkertijd ben ik me ervan bewust dat dit grote impact kan hebben op ons werk als professional op het gebied van GRC en Internal Audit. We behoren objectief te zijn, maar kan dat wel, als wij allemaal, bewust èn onbewust, vooroordelen hebben?

In de aanloop naar een audit doet een Internal Auditor veel interviews om risico’s in te schatten en de audit scope te bepalen. In de uitvoering van de audit wordt ook zwaar gesteund op informatie uit interviews. We leven dan wel in de tijd van Big Data, maar niet àlle audit werkzaamheden kunnen alleen op basis van data worden gedaan.

Ben je je bewust van je vooroordelen, dan weet je dat je (hierbij een niet geheel willekeurig voorbeeld) als auditor bij een dikke jonge medewerker waarschijnlijk meer zult doorvragen dan bij een dunne oudere. Daarvoor kun je dan compenseren, je zaagt die dunne he-le-maal door.

Maar hoe zit het met de vooroordelen waar je je niet van bewust bent? Ras, geslacht, haarkleur, lengte, manier van praten, geloof, opleiding………de lijst is oneindig! Interviews met meerdere auditors doen, helpt. Roulatie op audits helpt. Standaard vragenlijsten voor interviews helpt. Maar is dat genoeg voor die o zo belangrijke objectiviteit? Ik heb zo mijn twijfels…..

Bewustwording

Gladwell stelt in zijn boek Intuïtie dat meer tijd nemen, niet op je intuïtie afgaan, kan helpen. Afwegen of je een volledig rationele beslissing neemt, of dat er misschien toch nog iets anders speelt. Bewustwording dat we allemaal behept zijn met vooroordelen is cruciaal, en die van jezelf leren kennen is natuurlijk super nuttig. Doe eens zo’n IAT!

Maarten refereert naar het boek Blindspot; als fervent managementboek-lezer kan ik je ook Intuïtie van harte aanbevelen, of de Samenvatting ervan, als je wat krapper in je tijd zit. Ook als je niet in GRC of Audit werkzaam bent!

Of heb je soms een vooroordeel tegen Managementboeken?

Elly Stroo Cloeck is GRC en Internal Audit professional en schrijver van Samenvattingen van diverse managementboeken. Ze werkt vanuit haar onderneming ESCIA. Kijk eens op de ESCIA website of FB-pagina.

Dit bericht werd geplaatst in Audit, Faction, Gedrag, Persoonlijke effectiviteit, Risk management en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.

4 reacties op Bevooroordeeld? Wie, ik?

  1. maverisk zegt:

    Enne, vergeet niet even https://maverisk.wordpress.com/2014/03/04/totally-biased/ na te lopen — vooroordelen en andere afwijkingen; je hebt er last van *zelfs als je ervoor probeert te compenseren* !

  2. Pingback: Empathie, gevaarlijk of nie? | ESCIA

  3. Pingback: Rebel Talent – Afwijken loont | ESCIA

  4. Pingback: Het witte konijn – inspirerend managementboek, geen kinderboek! | ESCIA

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s