Gung Ho!- enthousiast samenwerken!

Recensiefoto Gung Ho!

Op 7 juni 1994 ligt Andy Longclaw in het ziekenhuis in Walton, en Peggy belooft hem de wereld te vertellen hoe zij beiden hun bedrijf hebben gered. Hij ligt op zijn sterfbed en weet dat er veel mensen zijn ‘wiens geest sterft zodra ze op hun werk zijn’. Hij wil dat iedereen hoort over de geestdrift van de eekhoorn, de manier van de bever en de gift van de gans. Andy is Indiaan, dat moge duidelijk zijn! Even later overlijdt Andy en terwijl Peggy richting restaurant Denny’s loopt om bij te komen, hoort ze twee mannen tegen elkaar zeggen: ‘De boeddhisten zeggen dat als de leerling ontvankelijk is, de leraar zich als vanzelf zal presenteren.’

En inderdaad, toeval bestaat niet: een van die twee mannen is Ken Blanchard, en hij schrijft met Peggy dit boek, over hoe Gung Ho! de fabriek van Peggy en Andy van het faillissement redde en hun zelfs een prijs van het Witte Huis opleverde.

Het boek is opgezet rond de drie verhalen uit de natuur en de vergelijkbare manier van werken die in de fabriek wordt geïmplementeerd, om medewerkers te motiveren.

In de geestdrift van de eekhoorn wordt beeldend uitgelegd waarom de eekhoorns met bolle wangen rondrennen, onvermoeibaar, en hoe diezelfde geestdrift in elke organisatie kan worden gekweekt: een belangrijk, zelfs levensbelangrijk doel, dat alle moeite waard is.

De manier van de bever laat ons kijken naar de beverdam, en hoe die na hevige regenbuien weer wordt opgebouwd, door schijnbaar ‘stuurloze’ bevers. In onze organisaties is dit te vertalen naar zelfsturende teams, en nog belangrijker: vertrouwen van de managers in de vaardigheden van hun ondergeschikten.

Tenslotte de gift van de gans, wat neer komt op vooral heel veel herrie maken: gak-gak-gak-gak. Dit zijn geen waarschuwingen, of instructies van de hoofd-gans, nee dit is gewoon enthousiast elkaar aanmoedigen. In onze organisaties zouden weleens meer complimenten gegeven kunnen worden, of in ieder geval aanmoedigingen. Niet 1 keer per jaar in de evaluatiegesprekken, maar gewoon elke dag.

Het boek is in de eerste persoon geschreven (Peggy) en verhaalt over haar uitjes met de Indiaan Andy naar het bos waar zij de dieren observeert en haar worstelingen in de fabriek om die geleerde principes te implementeren. Dat maakt het boek bijzonder goed leesbaar en grappig. Maar ook heel herkenbaar!

Gung Ho! staat voor enthousiast samenwerken, een term die in de Eerste Wereldoorlog opkwam en in de Tweede Wereldoorlog bekend werd, onder andere door een Hollywood film. Nu is het werk geen oorlog en bepaald geen film, maar evengoed zijn de principes heel goed te gebruiken. Gedemotiveerde medewerkers kunnen een bedrijf te gronde richten, dus daar kunnen we maar beter wat aan doen! Dit is niet (alleen) de taak van de HR-afdeling, maar van iedere manager, en zeker ook van ons GRC-professionals, omdat continuïteit en reputatie van de organisatie geraakt worden door medewerkers-motivatie.

Gung Ho! van Ken Blanchard en Sheldon Bowles. Ook als ‘boekverkleining’ te verkrijgen in de serie “Samenvatting van…” onder andere bij Kobo en iBooks

Mijn waardering: 4**** (Inhoud 4* schrijfstijl 4 1/2*)

Elly Stroo Cloeck is specialist op het gebied van GRC en Internal Audit. Daarnaast schrijft ze samenvattingen van managementboeken (kijk eens op Kobo, iBooks of Bol!) en recensies. 

Recensie 2017-9

Vorige 3 recensies/boekblogs: Ontwerp je eigen leven van Bill Burnett , Originals van Adam Grant, Eat that frog van Brian Tracy

Dit bericht werd geplaatst in Boekbespreking, Gedrag, Leiderschap, Teamwork en getagged met , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

6 reacties op Gung Ho!- enthousiast samenwerken!

  1. Pingback: De Corporate Tribe: leren van andere culturen | ESCIA

  2. Pingback: Wie heeft mijn kaas gepikt? – leerzame parabel | ESCIA

  3. Pingback: Woef woef en nu je bek houden – leerzame ervaringen over leiderschap | ESCIA

  4. Pingback: Situationeel leidinggeven – gedateerde klassieker | ESCIA

  5. Pingback: Breek los uit het doolhof – wéér een leerzame parabel | ESCIA

  6. Pingback: Wie heeft mijn kaas gepikt? - leerzame parabel | 1001 Managementboeken

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s