Nooit meer te druk – nieuwe Samenvatting

Recensiefoto BusyKaroshi is een Japans woord en betekent Dood door overwerk. Gezonde jonge mensen vallen dood neer door een hartaanval, als gevolg van veel overwerk en stress.

Druk-zijn is niet goed voor je! Maar…waarom hebben we het eigenlijk zo druk?

 

We denken dat we het zo druk hebben omdat ons bedrijf steeds veeleisender wordt. Omdat onze inbox steeds voller wordt. Omdat we steeds meer vergaderingen hebben. Omdat we thuis de kinderen naar sport moeten brengen, huishoudelijke klusjes moeten doen. Omdat het leven nu eenmaal zo is. Er is gewoon te veel te doen!

Tony Crabbe stelt in zijn boek Nooit meer te druk (Busy) dat dit onzin is. We hebben het druk omdat we gemakzuchtig zijn, laf, oppervlakkig, verslaafd en kuddedieren. Zo! Druk zijn is dus niet iets om trots op te zijn, maar iets om te veranderen. In het boek worden niet alleen de negatieve effecten op je gezondheid belicht, maar ook die op je carrière (productief zijn is niet meer genoeg) en je geluk (méér maakt niet gelukkiger).

Het boek valt uiteen in drie delen. Deel 1 gaat over Meesterschap, ofwel meester zijn over je leven, niet alleen maar ‘in control’. De onderwerpen die daarin aan de orde komen zijn: Timemanagement, Keuzes maken, Attentiemanagement en Onderhandelen. Deel 2 heeft als titel Differentiatie, ofwel hoe word je onderscheidend. Hierin gaat Tony in op Productiviteit, Innovatie, je Merk en Je eigen weg gaan. Deel 3 tenslotte zoomt in op Betrokkenheid, waarbij Tony onze Drang naar ‘Meer’, Opnieuw verbinden, Geluk en Goede voornemens onder de loep neemt. Daarbij maakt hij gebruik van bekend wetenschappelijk onderzoek, zijn eigen ervaring en een flinke dosis humor. In elk hoofdstuk geeft hij ons concreet advies en opdrachten en zelfs bevelen (‘Stop nu met lezen! Schrijf op welke gewoonte jij nu gaat veranderen.’). Met name de bevelen vond ik moeilijk te weerstaan!

Als je al veel managementboeken hebt gelezen, zul je veel zaken herkennen. De charme van dit boek is de manier waarop het verschillende invalshoeken combineert, waardoor je je na het lezen afvraagt waarom je het nog steeds zo druk hebt als het zo logisch is om dat niet te willen!

Ook vraag je je af hoe je tegelijkertijd druk en gemakzuchtig kunt zijn. In Meesterschap – Keuzes maken wordt uit de doeken gedaan hoe dat zit. Druk-zijn is als een buffet: je kunt niet kiezen tussen al die lekker gerechten, dus je doet van alles een beetje op je bord. Bah, de smaken passen helemaal niet bij elkaar! In plaats van jezelf te vragen: ’wil ik dit gerecht wel of niet, en dit gerecht wel of niet, en dit gerecht wel of niet?’, had je moeten vragen: ‘welk van de drie gerechten wil ik het liefst?’ Maar wel-of-niet vragen zijn makkelijker te beantwoorden (want je zegt gewoon ‘wel’ op alles) dan ‘welke het liefst?’. Voor druk zijn geldt hetzelfde: je wilt èn dit, èn dit, èn dit. Je maakt geen moeilijke keuzes.

Keuzes maken is een taak van wat Kahneman Systeem 2 noemt: het logische deel van je hersenen. Als deze in actie komt, kost het je lichaam véééél meer energie dan het automatisme van Systeem 1. Keuzes maken kost dus meer energie, en die bespaar je door overal ‘wel’ op te zeggen. Gemakzuchtig dus. En daarom heb je het zo druk. Dus: welke activiteit on-kies jij?

Uit het hoofdstuk Betrokkenheid – Opnieuw verbinden komt een schokkend voorbeeld hoe ‘druk-zijn’ ons egoïstisch maakt. In een beroemd experiment met priesters in opleiding zakt er plotseling een man in elkaar, terwijl de bijna-priesters op weg zijn naar een college. Aan de helft van deze bijna-priesters is verteld dat ze te laat zijn. Wat denk je? Slechts 10% (!) van de gehaaste priesters stopt om te helpen. Van de andere helft, de meer relaxte groep, stopt (maar) 63%. En dit zijn mensen die getraind worden om te helpen! En als we denken, ‘dat zouden wij nooit doen’, hoe vaak ‘pauzeren’ we niet onze kinderen met ‘later, papa/mama is nu even bezig’, terwijl we net zo makkelijk even onze drukke bezigheden kunnen pauzeren?

Het is een erg nuttig boek, met praktische tips over hoe je van het druk-zijn afkomt, maar ook diepgaande vragen over waarom je eigenlijk zo druk bent. Waarom je naar meer geld en status streeft. Waarom je denkt dat dàt je gelukkig zal maken. Ik geef het 4 sterren!

Dus, als je het niet te druk hebt, lees je dit boek en verander je je leven.

Als je het nog best wel druk hebt, dan lees je in 30 minuten mijn 9% Samenvatting! Mijn 24-ste al… De Samenvatting kun je hier bestellen bij ESCIA (ePUB en PDF) en natuurlijk ook bij de reguliere eBookhandels zoals Kobo, Bol.com en iBooks (ePUB).

Het originele boek Nooit meer te druk kun je bij Managementboek.nl en bij Bol.com bestellen.

Verder lezen?

Tony verwijst naar zo’n 30 boeken die hij voor Nooit meer te druk heeft gebruikt en natuurlijk van harte aanbeveelt. Ik heb een selectie gemaakt. Ten eerste David Allen’s Getting Things Done, een bestseller op het gebied van persoonlijke productiviteit.

Ook natuurlijk Charles Duhigg’s The Power of Habit, in het Nederlands De macht der gewoonte. Dit is een klassieker op het gebied van het veranderen van je gewoonten.

Verder noemt hij Arianna Huffington’s Thrive, in het Nederlands Het nieuwe succes. Hierin beschrijft Huffington, de oprichter en lang de hoofdredacteur van de Huffington Post, haar inzichten over wat succes en geluk nu eigenlijk betekent. Zij schreef ook De slaaprevolutie. Ik vond dat een onthutsend boek over de gevolgen van slaapgebrek, vol met wetenschappelijk onderzoek. Ik ben na het lezen daarvan echt wat aan mijn slaapgewoonten gaan doen.

Dan natuurlijk Daniel Kahneman’s Thinking, Fast and Slow, in het Nederlands Ons feilbare denken. Hij kwam met het concept van de twee systemen, en ontdekte vele biases, ofwel denlfouten en vooroordelen. Als je iets leest uit deze lijst, dan moet dat dit boek zijn! Ik schreef er al eerder een recensie over en hier is ook een Samenvatting van.

Tenslotte wordt Robert Cialdini’s boek Influence, ofwel Invloed, veel geciteerd, met name in het hoofdstuk over Onderhandelen. Ik vond dit ook een superboek, en er is dan ook een Samenvatting van mijn hand van. Ook zijn nieuwere boek, Pre-suasion ofwel De kracht van timing, is zeer lezenswaardig! Ik heb er een recensie en een Samenvatting van.

Elly Stroo Cloeck is specialist op het gebied van GRC en Internal Audit. Daarnaast schrijft ze samenvattingen en recensies van managementboeken.

Dit bericht werd geplaatst in Boekbespreking, Gedrag, Persoonlijke effectiviteit en getagged met , , , , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

2 reacties op Nooit meer te druk – nieuwe Samenvatting

  1. Pingback: Concentratie – geen probleem bij het lezen van dit boek! | ESCIA

  2. Pingback: Concentratie – geen probleem bij het lezen van dit boek! – 1001 Managementboeken

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s