De eenvoud van aandacht – persoonlijk en inspirerend

Recensiefoto Eenvoud aandachtAls niemand luistert naar niemand, vallen er doden in plaats van woorden. (van Jana Beranova)

Soms horen mensen je niet, of begrijpen ze je niet. Je niet gehoord voelen leidt tot irritatie. Je gaat herhalen, luider praten, of juist koppig zwijgen, weglopen uit het gezelschap. Je start een petitie, of een oorlog.

Goede communicatie begin en eindigt bij goed luisteren. Aandacht hebben voor iets is goed luisteren naar iets. Luisteren is het thema van het alleraardigste boek De eenvoud van aandacht van Cathelijne Esser, van huis uit journaliste en dus ‘beroepsluisteraar’. Je denkt misschien dat praten alles oplost, praten over wat je dwarszit, in gesprek blijven als je ruzie hebt. We leven in een praatcultuur.

De auteur leert je te luisteren. Diep, verfijnd luisteren. Luisteren naar taal, luisteren naar je lichaam en luisteren naar de wereld van energie. Ze heeft hiervoor zeven sporen voor je uitgezet: Luisteren naar je lichaam, Luisteren naar creativiteit, Geweldlood luisteren, Flow hervinden door te luisteren, Luisteren naar je leefomgeving, Luisteren naar het ritme van je natuur, Luisteren met je hart. Tussen de sporen door zijn intermezzo’s opgenomen.

In het Tweede spoor, Luisteren naar creativiteit, gaat ze in op ‘waarnemen’ en stelt ze onder andere de vraag ‘wat we zien als we kijken’. Wat we zien wordt gefilterd en geïnterpreteerd door onze ervaringen uit het verleden. De gedachten over die ervaringen halen je aandacht weg van het object en van het huidige moment. Dat is nuttig, want dat proces vertelt je ook of iets levensbedreigend is en of je moet maken dat je wegkomt. Maar soms is het ook nutteloos en zelfs vervelend. ‘Wat we horen als we luisteren’ wordt ook door ervaringen beïnvloedt, denk aan het geluid van de tandartsboor. Dat is alleen maar een geluid, toch verstijven we en worden we bang. Het is veel prettiger om te kijken en te luisteren zonder direct een labeltje te plakken of te oordelen. Ze legt uit dat fotograferen je kan leren zonder oordeel naar dingen te kijken, wat je weer helpt om je creativiteit terug te vinden. Haar uitleg hoe deze ‘Miksang-fotografie’ werkt, vond ik erg boeiend.

Cathelijne Esser heeft het boekje heel persoonlijk gemaakt; ze neemt je mee op reis lang haar eigen ervaringen die soms heel concreet zijn en soms filosofisch. Het is goed geschreven, houdt je aandacht vast en laat je glimlachen. Het boekje heeft het formaat van een notitieboekje, past makkelijk in je tas. Mooi geïllustreerd en met een stevige kaft. Ik las het in één adem op een rustige avond in nog geen 2 uur uit. Een fijn boekje dat je zal inspireren als je geïnteresseerd bent in meditatie of nog wat zoekende bent. (Niet zoeken! Onbevooroordeeld waarnemen en je vindt het vanzelf, stelt de auteur hierover). Filosofisch maar niet te zweverig, ook niet als je een ‘blauwe accountant’ bent, zoals ik.

Een van de intermezzo’s gaat over ‘iemand van weinig woorden zijn’. Van kinds af aan leer je spreken, je mening te geven, te argumenteren. Als je niet praat, word je vast saai gevonden, denk je. Als je ‘iemand de ruimte wil geven’ ga je iemand aanmoedigen zijn/haar mening te geven. Je geeft die persoon echter geen ruimte om alleen maar te luisteren. Een mooie gedachte en hoe heerlijk zou het zijn als we allemaal alleen maar zouden praten als we echt wat te zeggen hadden? Immers, als je weinig praat houd je ruimte over om te luisteren.

Een heerlijke en inspirerende stroom is Luisteren naar je natuur. Hierin zet ze uiteen dat onze seizoenen niet echt beginnen wanneer de kalender het zegt: de zomer start niet op 21 juni, dat is juist het hoogtepunt van de zomer, ‘de langste dag’ en ‘Midzomernacht’. De zomer, en de andere 3 seizoenen beginnen zo’n 6 weken eerder. De lente dus begint nu, in februari (wat prima klopt met de krokussen buiten en mijn planten binnen). Onze energie wordt daardoor beïnvloedt: in de winter neem je rust, je doet niets. Je overdenkt wat ideeën waar je mee aan de slag wilt, reflecteert op het afgelopen jaar en ruimt geestelijk en vaak ook letterlijk op. In februari ontwikkel je je idee verder, je stopt er energie in maar je treedt er nog niet mee naar buiten, je laat het eerst wortelen. Begin mei is de natuur in volle bloei, vanaf nu gaat het over rijpen, duidelijker worden. Begin augustus vallen de eerste bladeren al, en is het oogsttijd. Je ideeën gaan vrucht dragen. Of niet. Herfst is ook de tijd om de balans op te maken, weg te gooien wat niet werkt. Als je dit ritme volgt, stelt de auteur, krijg je meer energie omdat dingen makkelijker, natuurlijker, verlopen. Een interessante gedachte! Ik houd mijn nieuwe leuke idee nog even voor me…….

Je kunt De eenvoud van aandacht van Cathelijne Esser voor EUR 17,50 kopen bij Managementboek.nl of Bol.com.

Verder lezen?

De aanpak van fotograferen met ‘verse ogen’ dus zonder te zoeken naar de mooiste  compositie of perfecte belichting, heeft Cathelijne opgedaan uit (de website bij) het Engelse boek The Practice of Contemplative Photography van Andy Karr. Ik ken het niet, maar een mix tussen boeddhisme en techniek klinkt fascinerend. Te koop bij Bol.com.

Het derde spoor gaat over geweldloos luisteren en is ontleend aan Geweldloze Communicatie van Marshall Rosenberg. De manier waarop mensen op elkaar reageren, met name hun taalgebruik, leidt vaak tot een negatieve spiraal waarin irritatie, boosheid, verzet en angst de boventoon voeren. Conflicten verdiepen zich in plaats van dat ze worden opgelost. Dat herken ik! De auteur laat zien dat het anders kan, dus dit boek gaat op mijn TBR-lijst. Te koop bij Managementboek.nl of Bol.com.

Ik was heel erg geboeid door het spoor over de seizoenen. Dat is ontleend aan Leven en werken in het ritme van de seizoenen van Jaap Voigt. Deze oud-hockeyer gebruikt een Chinese filosofie om de invloed van de seizoenen op de mens te duiden. Met prachtige natuurfoto’s geïllustreerd. Te koop bij Managementboek.nl of Bol.com.

In het kader van mindfulness en meditatie heb ik erg genoten van de bestseller Mindgym van Wouter de Jong. Lees mijn recensie (vijf sterren!) hier. Het is te koop bij Managementboek.nl of Bol.com. Inmiddels is van dit boek ook een praktijkversie uit: Mindgym Workouts. Ook te koop bij Managementboek.nl of Bol.com.

Ook een uitstekend boek, over communiceren in het algemeen, is het boek Deep Democracy van Jitske Kramer. Het gaat over besluitvorming met aandacht en waardering voor andere opvattingen, waarbij de wijsheid van de minderheid wordt meegenomen in het meerderheidsbesluit. Dwarsliggers moeten we niet manipuleren om zonder al te veel morren het genomen besluit te volgen. Krachtige besluiten ontstaan juist door de aanwezige diversiteit aan kennis, talenten, ervaringen en emoties te combineren. Te koop bij Managementboek.nl of Bol.com. Ik vond het boek zo goed dat ik geen recensie schreef, maar direct een Samenvatting! Die is te koop bij ESCIA (ebook en pdf) of (als ebook) bij Bol.com

Elly Stroo Cloeck is specialist op het gebied van GRC en Internal Audit. Daarnaast schrijft ze samenvattingen en recensies van managementboeken. Ze ontving het boek ‘De eenvoud van aandacht’ van uitgeverij Scriptum om te recenseren.

Dit bericht werd geplaatst in Boekbespreking, Gedrag, gezondheid, Persoonlijke effectiviteit, psychologie en getagged met , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s