Timemanagement in (bijna) 10 seconden – heel efficiënt

Recensiefoto 10 secondenWat een lef om zo’n dun boekje te publiceren! En wat knap om daar zó je doel mee te bereiken: mensen duidelijk maken dat goed en snel wèl samengaat.

Ik ga de uitdaging aan: proberen in (bijna) 10 seconden duidelijk te maken waarom ik het boek ‘Timemanagement in (bijna) 10 seconden’ van Carel de Vries heel goed vind.

Ten eerste de inhoud: een bloemlezing van de bekende, en dus bewezen, methoden van timemanagement. Hierin vind je natuurlijk de tips om je tijd met emails te beperken: negeer alle cc-mails, doe kleine taken ( < 2 minuten) meteen, plan je reactie voor grotere taken. Zo, inbox leeg. Ook vind je de methode om uitstelgedrag uit te bannen: Eat that frog (ofwel, doe het meest vervelende eerst). En nog veel meer.

Ten tweede de vormgeving: mooi uitgevoerd, maar nog belangrijker: klein. Past in je handtas of binnenzak. Elke dag in de bus in 10 seconden even doorbladeren en je hebt je goede voornemens weer opgefrist.

Ten derde: grappig. ‘Denk je dat jouw werkdruk komt door structurele, externe factoren (denk je dus dat het niet aan jezelf ligt)? Ga dan de politiek in.’

Ten vierde: herkenbaar. Uit het onderdeeltje ‘nee zeggen’ komt dit voorbeeld: Baas Rutger vertelt werkneemster Petra dat Jeffrey ziek is, kan zij diens taken morgen overnemen? Hij zegt niemand anders te weten….Petra zegt morgen (haar vrije dag) al bezet te zijn. Rutger: ‘Je zadelt me wel met een probleem op. Wat moet ik nu doen? Ik vind dat je me niet in de steek kan laten.’ Hoe zou Petra reageren? Hoe reageer jij?

Ten vijfde: realistisch. Het draait om gedragsverandering. Als je dat steeds maar niet lukt, heeft nog meer boeken lezen geen zin. Roep dan hulp in. Van een coach bijvoorbeeld. De auteur is zo’n coach….

Het boek is bedoeld voor onderwijzers, maar de problematiek is algemeen en de tips zijn bruikbaar voor iedereen. Ik heb er afgelopen week alweer 2 gebruikt. Je leest het niet in 10 seconden, maar wel in een half uurtje uit, en die tijd is goed besteed. Lekker efficiënt!

Je kunt dit boek kopen voor €10 bij Managementboek.nl en Bol.com.

Verder lezen?

Het voorbeeld Eat that frog komt (denk ik, de auteur geeft geen literatuurlijst) uit het gelijknamige boek van Brian Tracy.  Ik schreef hier eerder een recensie over. Te koop bij Bol.com en Managementboek.nl

De tip hoe te prioriteren, met de 4 kwadranten, is ontleend aan De 7 eigenschappen van effectief leiderschap van Stephen Covey. Hier lees je meer over het boek, mijn mening erover en de Samenvatting ervan (als je geen tijd hebt….).

Hoe je grote projecten behapbaar maakt en de voortgang ervan optimaliseert, kun je met meer details lezen in Het juiste moment van Daniel H Pink. Hier lees je meer over het boek, mijn mening erover en de Samenvatting ervan.

Heb je wel wat tijd en lees je graag nog wat meer over timemanagement, dan kan ik je Nooit meer te druk van Tony Crabbe aanbevelen. Hier lees je meer over het boek, mijn mening erover en de Samenvatting ervan.

Elly Stroo Cloeck is specialist op het gebied van GRC en Internal Audit. Daarnaast schrijft ze samenvattingen en recensies van managementboeken. Ze ontving dit boek van BigBusinessPublishers.  Om te recenseren? Of als inspiratie om mijn recensies eens in te korten? Deze pagina bevat affiliate links.

Dit bericht werd geplaatst in Gedrag, Persoonlijke effectiviteit en getagged met , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s