Waardecreatie met het Internet of Things – puur leesplezier

Recensiefoto WaardecreatieIn 2020 hangt bijna alles aan het Internet. Niet alleen de zelfrijdende auto, maar ook stoelen, boeken, planten, kleding, …..Wat moet je je daarbij voorstellen?. Een sensor in de kleding om aan te geven hoe vuil het is? Of een track&trace-tag die je kan vertellen in welke kroeg je je jas hebt laten hangen? Of iets volledig ingeweven wat je lichaamsfuncties meet? Of….

Waarschijnlijk dit allemaal en nog meer, zo valt af te leiden uit het boek Waardecreatie met het Internet of Things van Marco Heida. Wist je dat al in 2008 er meer dingen dan mensen met het Internet verbonden waren? Het is bijna niet voor te stellen dat volgend jaar al zo’n 30 miljard objecten aan het internet hangen.  Heida ziet kans om mij op bijna elke pagina van dit zeer leesbare en goed gestructureerde boek te verbazen met feitjes en ontwikkelingen op dit gebied. Puur leesplezier!

Het boek bestaat uit 3 delen. Deel 1 is ‘het wat en waarom’ van het IoT, waarin het concept van IoT, de belangrijkste voordelen, businessmodellen met IoT, en het verschil tussen Big Data en Smart Data worden uitgelegd. In Deel 2 gaat Heida in op de techniek: sensoren, platform, netwerk, en andere technologie. Deel 3 tenslotte is superkort en geeft een stappenplan om zelf aan de slag te gaan. In de bijlage vinden we een overzicht van de geschiedenis van IoT die begint in 1932(!).

Het eerste deel is heel informatief, allerlei verschillende manieren of informatie uit objecten te halen worden benoemd, en hoe je daar een businessmodel omheen kunt bouwen en er geld mee kunt verdienen. Dat begint met alles efficiënter te doen, just-in-time bevoorrading bijvoorbeeld, maar stopt daar niet. Juist het verzamelen van data over de klanten of gebruikers geeft informatie waarmee extra diensten verkocht kunnen worden. Vanaf 2020 zal 95% van alle nieuwe producten aan het Internet gekoppeld zijn. Nog even en letterlijk alles om je heen verzamelt dan data over je omgeving en jezelf.

In deel 2 gaat Heida in op de techniek. Dit is een zeer duidelijk, goed leesbaar deel, ook, of juist, voor niet-techneuten, waarin hij zijn achtergrond in de telecom bepaald niet verloochent.  Ook gerelateerde technologie komt aan bod, zoals blockchain, robotica, machine learning, AI en Virtual Reality. Ik vind het erg knap hoe hij Blockchain uitlegt door parallellen te trekken met Wikipedia, maar dan zonder administrator. Hij gebruikt de Fipronil-besmetting om het nut van Blockchain te duiden: als je elk ei van kip tot eiersalade kunt volgen, zijn problemen sneller opgelost en hoef je ook minder kippen te ruimen. Bij robotica wordt de Robocup genoemd, een competitie van voetballende robots, en bij Virtual Reality De Matrix met Keanu Reeves. Erg aansprekende voorbeelden die het onderwerp sappig houden. Natuurlijk worden de serieuze onderdelen zoals beveiliging en standaarden niet gemeden.

Heel boeiend zijn de intermezzo’s, waarin steeds andere ‘Smart’ oplossingen worden beschreven. Bij Smart Health beschrijft Heida onder andere slimme badkamertegels en vloerbedekking die signaleren wanneer iemand valt en blijft liggen, lakens en dekens die lichaamsfuncties meten en bijhouden wanneer iemand voor het laatst heeft bewogen, sensoren in het toilet die gelijk je kleine of grote boodschap analyseren. Zo zijn er ook intermezzo’s voor Smart gebouwen, Smart airport, Smart elektriciteitsnet en ga maar door. Op een hele gestructureerde manier worden hier de meest innovatieve oplossingen beschreven, hele mooie reclame voor het IoT. O ja, laat ik het slimme bestek uit het Smart home niet vergeten: je vork en mes geven een waarschuwing als je te snel eet, of te veel……….en houden bij wat er allemaal je mond in gaat. Hoezo zware botten?

Heida heeft een fijne, niet-technische schrijfstijl, waardoor dit een uitstekend boek is voor de geïnteresseerde leek. De gevaren van het verzamelen van data worden niet vergeten, maar de nadruk ligt op het enorme gemak en de veiligheid die IoT met zich mee kan brengen, zowel in een privé als zakelijke context. Bij het boek hoort een website, waar je diverse documenten kunt downloaden, natuurlijk tegen achterlating van je contactgegevens voor de nieuwsbrief.

Je kunt dit boek kopen voor €24,99 bij Managementboek.nl en Bol.com. Zou het ook aan het Internet gekoppeld zijn, vraag ik me af? Ik zie er niets bijzonders aan….

Verder lezen?

De auteur verwijst in ‘Waardecreatie’ naar ‘Het doel’ van Eliyahu Goldratt, een managementboek in de vorm van een detective verhaal waarin Alex Rogo voor het behoud van zijn bedrijf vecht. Elk proces blijkt beperkingen te hebben die echte groei en ontwikkeling belemmeren. Het verhaal verklaart de basisprincipes van de beperkingentheorie, de Theory of Constraints, die door Eliyahu Goldratt werd ontwikkeld. Door de processen te monitoren worden die beperkingen zichtbaar. Met IoT kun je dit continu doen en zo ook continu je processen steeds verder optimaliseren. (Een ander boek van Goldratt, ook als roman geschreven, is De zwakste schakel, wat gaat over projectmanagement. Ook aanbevelenswaardig!) Te koop bij Managementboek.nl en Bol.com.

Vergelijkbaar met ‘Waardecreatie’ is ‘De Revolutie van Internet of Things’ van Willem Vermeend, ook uit maart 2019 en ook met een bijbehorende website. Te koop bij Managementboek.nl en Bol.com. (Nu nog wel……hopelijk langer te koop dan zijn vorige boek, dat uit de handel werd gehaald na beschuldigingen van plagiaat en onzin-teksten van zijn mede-auteur).

Vorig jaar las ik Internet of Things in Bedrijf van Maciej Kranz. Ook interessant, hoewel ik daar wel wat kritiekpuntjes had. Je leest mijn recensie hier. Maar misschien is dit wèl het boek voor jou! Tenslotte was het een bestseller in de US. Te koop bij Managementboek.nl en Bol.com.

Elly Stroo Cloeck is specialist op het gebied van GRC en Internal Audit. Daarnaast schrijft ze samenvattingen en recensies van managementboeken. Ze ontving dit boek van de auteur om te recenseren. Deze pagina bevat affiliate links.

Dit bericht werd geplaatst in IT, Maatschappij en getagged met , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

3 reacties op Waardecreatie met het Internet of Things – puur leesplezier

  1. Pingback: De digitale werkplek – buitengewoon boeiend | ESCIA

  2. Pingback: Non-invasive data governance – door een slet. | ESCIA

  3. Pingback: Blok voor blok – blockchain voor filosofen | ESCIA

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s