Verlangen naar verbinding – minder, minder.

Recensiefoto VerlangenJe bent pas vrij als je je realiseert dat je nergens bij hoort – dat je overal bij hoort – op geen enkele plek. De prijs is hoog. De beloning groot.

 

 

 

Een citaat van Maya Angelou wat als rode draad dient in ‘Verlangen naar verbinding’ (oorspronkelijk ‘Braving the Wilderness’), het 5de boek van onderzoekster en hoogleraar Brené Brown. Ik las haar eerdere boeken en was onder de indruk. In dit boek borduurt ze voort op haar onderzoeksgebied moed, kwetsbaarheid, authenticiteit en schaamte.

Brown benoemt een aantal thema’s in haar boek. In hoofdstuk 1 ‘Overal en nergens’ diept ze het bovenstaande citaat van Maya Angelou uit. In eerste instantie was ze het er volstrekt mee oneens. Hoe eenzaam zouden we zijn als we nergens bij hoorden! Vooral in haar jeugd lijdt Brown erg onder het gevoel nergens bij te horen, deels door de vele verhuizingen, deels door het slechte huwelijk van haar ouders. Pas later komt het besef dat ze overal bij hoort als ze maar authentiek is, als ze bij zichzelf hoort.

In het volgende hoofdstuk gaat ze in op haar onderzoek naar ‘er echt bij horen’. In het stenen tijdperk was bij een groep horen belangrijk voor je overleven, in je eentje de wildernis in, met al die sabeltandtijgers, was niet zo’n best idee. En dus paste je je aan de groep aan. Tegenwoordig willen we ergens bij horen èn authentiek kunnen zijn, dus ons niet hoeven aanpassen. Dat vereist vertrouwen in de anderen in de groep. Wat hierbij komt kijken is dat de anderen je Grenzen respecteren, Betrouwbaar zijn, Verantwoordelijkheid tonen voor hun fouten, Vertrouwelijk omgaan met wat je ze vertelt, Integer zijn, dus juist kiezen in plaats van makkelijk, Niet Oordelen en Ruimhartig zijn, je het voordeel van de twijfel geven. Deze 7 punten komen in het boek diverse malen terug.

Waar gaan de volgende hoofdstukken over? Over polarisatie, wat nog grotere eenzaamheid veroorzaakt, ook als denken we dat we ons verbonden zouden voelen met anderen die dezelfde meningen hebben. Dat blijkt net zo te zijn. Over generalisaties, ‘alle Republikeinen zijn klootzakken, behalve mijn schoonzoon, want dat is een schatje. Maar hij is de uitzondering.’ Wie zegt dat? Stel dat we zouden oordelen op dat wat we persoonlijk ervaren en alles wat we horen ter discussie zouden stellen? Over bullshit aan de kaak stellen en toch fatsoenlijk blijven. Dat het misschien eens een goed idee zou zijn niet direct met je mening te komen als je ergens niet veel van weet. Over de onlosmakelijke menselijke verbondenheid, zoals de collectieve vreugde die je bijvoorbeeld ervaart als je voetbalteam kampioen wordt, maar ook bij religieuze feestdagen. En tenslotte over moed, kwetsbaarheid en je overgeven aan pure vreugde zonder het leed in de wereld te ontkennen.

Dit boek is nog persoonlijker dan haar vorige boeken. Haar eigen ervaringen maken het grootste deel uit van de voorbeelden, onderzoeksresultaten zijn er maar sporadisch. Ik vind dat jammer. Na 4 boeken van haar gelezen te hebben voelt het wel vertrouwd, maar toch zijn de ervaringen van anderen óók interessant. Ook is het boek wat abstracter en filosofischer dan wat ik van haar gewend ben. Ik vind dit boek daarom beduidend minder dan haar eerdere boeken. Zou het nieuwtje ervan af zijn? Of toont mijn verlangen naar de ervaringen van anderen juist dat ik te veel hecht aan wat anderen vinden? Dat ik niet authentiek kan zijn? In ieder geval trotseer ik zelf de wildernis door dit boek niet aan te bevelen. Sorry, BB fans! Ik hoor er even niet bij!

Verder lezen?

Alhoewel dit boek een teleurstelling is, kan ik de andere boeken van Brené Brown  wèl aanbevelen!

De kracht van kwetsbaarheid vond ik prachtig in 2012, lees hier mijn recensie uit dat jaar. Je kunt dit boek kopen bij Managementboek.nl en Bol.com

Ook zeer de moeite waard is ‘De moed van imperfectie’. Borduurt voort op haar eerste boek maar is op zichzelf leesbaar en lezenswaardig. Je kunt dit boek kopen bij Managementboek.nl en Bol.com

Dit bericht werd geplaatst in Gedrag, Persoonlijke effectiviteit, psychologie en getagged met , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s