High impact teaming – een hit?

Recensiefoto HITEen onderzoek binnen acht verpleeg-teams, naar fouten bij medicatie-toediening. Dit varieerde van 0,23 tot 2,37%. Wat bleek? Hoe positiever de teams waren over hun eigen functioneren, hoe hoger het fouten%. Bizar. Tot bleek dat die positieve teams niet meer fouten maakten, ze rapporteerden ze alleen allemaal, omdat ze niet bang waren om afgestraft te worden, in tegenstelling tot de ‘lage %-teams’.

Dit zijn zogenaamde High Impact Teams, waarin men zich veilig voelt. Psychologische veiligheid is de belangrijkste factor voor het succes van teams, volgens ‘High Impact Teaming’ van DeCuyper, Raes en Boon, alle drie gepromoveerd op teamleren.

Het boek begint met een uitleg van het High Impact Teaming (HIT) model. Dat bestaat uit de componenten Visioning, Organizing en Safe Teaming op het team-niveau en Individuele Impact op individueel niveau. Verder zijn er nog de componenten Vertrouwen, wat in alle componenten terugkomt, en Context. Aan elk van deze componenten is een hoofdstuk gewijd, waarvan Vertrouwen het dunst is, dat lijkt wel als een soort afterthought aan het eind toegevoegd te zijn, inclusief een paragraaf over ‘mondiaal vertrouwen’, wat nauwelijks past bij de rest van het boek.

Ik vond het hoofdstuk over Safe Teaming het sterkst. Hierin komt fouten maken en je kwetsbaar opstellen aan de orde, maar ook dat psychologische veiligheid niet hetzelfde is als een knuffelcultuur. Je wordt wel degelijk aansprakelijk gehouden voor je acties en gedrag, en dat kan ook omdat er expliciet grenzen zijn afgesproken. Psychologische veiligheid is ook niet hetzelfde als assertiviteit van de teamleden. In een veilige omgeving is het minder moeilijk om je kwetsbaar op te stellen en heb je dus minder assertiviteit nodig. Het hoofdstuk heeft ook 5 inzichten die helpen bij het bouwen van een Safe Team:

  • Frame – het maken van de afspraken;
  • Be Brave – het goede voorbeeld geven en je kwetsbaar opstellen;
  • Reward – het goede gedrag belonen;
  • Coach – je teamleden helpen dit goede gedrag te vertonen;
  • Follow through – het aanpakken van continue fout gedrag.

Visioning gaat over het formuleren van de teamambitie en zorgen dat je die waar maakt. Interessant is het onderdeel over de soorten teams (‘Club Med’, ‘Les Miserables’, etc), minder boeiend is de uitwerking van een meerdaags team seminar, wat bijna leest als een reclamefolder voor Unicorn, waar de auteurs werken en wat ook de verschillende modellen en methoden heeft ontwikkeld. Organizing gaat over het implementeren van een bepaalde manier van werken, binnen de vrije ruimte, de autonomie, die het team van de organisatie krijgt. Individuele impact gaat in op manieren om een ander te beïnvloeden (ontleend aan Cialdini), met de waarschuwing dat deze manipulatie-trucjes gevaarlijk zijn voor de relatie. Verder komen mindsets aan de orde (ontleend aan Covey, Dweck en Lencioni), en de rollen die je in een team kunt aannemen. De component Context komt aan de orde in een hoofdstuk over Team Learning, waarbij de STEP-methode wordt geïntroduceerd. (Stop, Think, Evaluate, Proceed), waardoor je niet impulsief op allerlei input reageert, maar weldoordacht. Weten wanneer je op de Stop-knop moet drukken is natuurlijk wel belangrijk.

Het boek is vrij sober uitgevoerd met een paar illustraties (die over de soorten teams is hilarisch) en een leuke cover (zie je de HIT?). Het heeft een uitgebreide literatuurlijst waarop al mijn favoriete schrijvers te vinden zijn, waardoor ik niet heel veel nieuwe inzichten opdeed. Het HIT-model is wel goed te gebruiken om het functioneren van je huidige team aan te spiegelen. Het boek bevat daarnaast een aantal cases of verzonnen situaties die heel herkenbaar zijn en het onderwerp goed illustreren.

Vond ik het een hit? Nee, maar wel een aardige ‘medley’ van teamontwikkelingsinzichten.

Je kunt dit boek voor EUR 20,- kopen bij Managementboek.nl en Bol.com

Verder lezen?

Heel veel in dit boek is ontleend aan het werk van Amy Edmondson. Het meest recente werk van haar is ‘De onbevreesde organisatie’ uit 2019 (De Engelse versie is nu te koop, de Nederlandse versie verschijnt op 15-10). Dit gaat met name in op psychologische veiligheid, juist het onderwerp wat mij het meest boeide in HIT. Je kunt dit boek nu al bestellen bij Managementboek.nl en Bol.com

Ook putten de auteurs uit het werk van Patrick Lencioni: de bestseller ‘De vijf frustraties van teamwork’ uit (oorspronkelijk) 2002. Het is een parabel, waarin CEO Catherine Peterson een team moet leiden dat onderling zo in conflict is geraakt dat het de hele organisatie negatief beïnvloedt. Gaandeweg openbaren zich vijf grote frustraties waarmee teamleden worstelen, frustraties die de samenwerking saboteren: gebrek aan vertrouwen, angst voor confrontatie, gebrek aan betrokkenheid, afschuiven van verantwoordelijkheid en niet-resultaatgericht werken. Je kunt dit boek kopen bij Managementboek.nl en Bol.com

Dan de klassieker ‘De 7 eigenschappen van effectief leiderschap’ van Stephen R. Covey. Als je dit boek nog niet gelezen hebt, moet je dat absoluut nog doen! Een heleboel schrijvers (waaronder de auteurs van HIT dus) gebruiken dit werk als basis en zijn pricipes zijn absoluut niet gedateerd. Ik vond het zo goed dat ik er een Samenvatting van heb geschreven. Je kunt het originele boek kopen bij Managementboek.nl en Bol.com, en de Samenvatting ervan bij ESCIA en Bol.com voor maar Eur 3,99!

Veel wat in het hoofdstuk over Safe Teaming is geschreven, met name het kwetsbaar opstellen, is geïnspireerd door Brené Brown’s bestseller ‘De kracht van kwetsbaarheid’. Ik schreef er al in 2015 een recensie over, en nog steeds is dit boek een bestseller. Wie heeft er nog nooit gedroomd over bloot op het toneel staan? Jij toch ook? Je kunt dit boek kopen bij Managementboek.nl en Bol.com.

Elly Stroo Cloeck is projectmanager en auteur bij ESCIA. Ze schrijft recensies en samenvattingen van managementboeken, verzorgt managementboek-gebaseerde permanente educatie èn is jurylid voor ‘Managementboek van het jaar 2020’. Let op: dit boek dingt mee naar die titel, maarrrrrrr……er zijn 6 Juryleden en we lezen 240 titels, dus uit bovenstaande recensie kun je maar hééél weinig afleiden over de plaats van dit boek op de uiteindelijke ranglijst. 

Dit bericht werd geplaatst in Leiderschap, Teamwork en getagged met , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s