Start-up! – vliegensvlug en praktisch

Recensiefoto StartupWat zijn de kenmerken van een succesvolle ondernemer? Je bent het oudste kind, je kunt niet tegen je verlies, een familielid heeft ook een eigen zaak. Die kenmerken kun je niet beïnvloeden. Maar er is meer: je hebt een helder doel, kunt met weinig slaap toe, vraagt hulp aan ervaren mensen, je wordt regelmatig ontslagen, je bent gezellig, je bent geen goede student…  Herken je dit? En droom je van een eigen bedrijf? Lees dan verder!

Of je nu al een goed idee hebt voor je eigen bedrijf, of zelfs dat niet, het boek Start up! Hoe jij jouw idee vleugels geeft van Leo Pot helpt je vliegensvlug aan inspiratie en praktische tips. Het zeer compacte boekje dat je in een uurtje uitleest (Doelgroep: ‘iedereen die liever onderneemt dan leest’), geeft tips hoe je creatief genoeg wordt voor een briljant idee, hoe je dat verder ontwikkelt, hoe je het beschermt…of juist niet, hoe je de verkoopbaarheid beoordeelt, er een plan van maakt, hoe je aan geld komt, hoe je pitcht en tenslotte hoe je het in de markt zet qua prijsstelling en marketing.

De auteur haalt hier en daar bronnen aan (waaronder Eric Ries’ Lean start-up) maar er is geen literatuurlijst. Dat is jammer, want er wordt o.a. verwezen naar een onderzoek (zonder bronvermelding) waaruit zou blijken dat kwantiteit (veel grafieken en verwijzingen in je documenten opnemen, ook al zijn ze niet relevant) belangrijker is dan kwaliteit. Dàt had ik graag eens willen nalezen!

Het boek is tegelijkertijd heel hoog over èn vrij compleet qua aandachtspunten, geeft leuke voorbeelden van succesvolle ondernemers en is heel mooi geïllustreerd. Prima voor als je nèt bedacht hebt dat je voor jezelf wilt beginnen en nog niets aan informatie-verzamelen hebt gedaan. En zeker als je niet van lezen houdt…… (bestáán die mensen?).

Je kunt dit boek kopen voor EUR 17,99 bij Managementboek.nl en bij BOL.com.

Houd je wèl van lezen?

Leo Pot verwijst in zijn boek naar de bestseller ‘De Lean start-up’ van Eric Ries, uit 2013. Die aanpak, waarin het Lean-denken wordt toegepast op het proces van innovatie, maakt het mogelijk de juiste dingen te meten, het product aan te passen en opnieuw te testen, om zodoende minder tijd en geld te verspillen. Je kunt dit boek kopen voor EUR 27,95 bij Managementboek.nl en bij BOL.com.

Weet je nog niet zoveel en wil je je grondig informeren, dan is ‘Een eigen bedrijf starten voor dummies’ van Robert Jan Blom uit 2015 een goede optie, specifiek voor Nederlandse start-ups. In dit typische dummy-boek komen ook rechtsvorm, locatie, en zelfs bedrijfsbeëindiging aan de orde. Je kunt dit boek kopen voor EUR 24,99 bij Managementboek.nl en bij BOL.com.

Elly Stroo Cloeck is projectmanager en auteur bij ESCIA. Ze schrijft recensies en samenvattingen van managementboeken, verzorgt managementboek-gebaseerde permanente educatie èn is jurylid voor ‘Managementboek van het jaar 2020’. Let op: dit boek dingt mee naar die titel, maarrrrrrr……er zijn 6 Juryleden en we lezen 240 titels, dus uit bovenstaande recensie kun je maar hééél weinig afleiden over de plaats van dit boek op de uiteindelijke ranglijst. 

Dit bericht werd geplaatst in Maatschappij en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s