3458 strategiemaken en organisatiekraken –mix van methoden

Recensiefoto 34583458 – klinkt geheimzinnig. Is het niet. Met 3458 vertaal je de ambitie van de organisatie op de lange termijn naar prioriteiten voor de komende 3 maanden, deze zet je om in acties voor elk van de komende 4 weken, 5 dagen en 8 uur. Elke week bespreek je de lopende acties in de standup, elke maand de resultaten in de meetup en elk kwartaal de plannen voor de volgende periode in de cleanup.

Klinkt je dit bekend in de oren? Terecht. In het boek 3458 strategiemaken en organisatiekraken combineert auteur Camilla van den Boom de traditionele strategie- en planningmethoden met de moderne scrumtechnieken.

In de eerste vijf hoofdstukken wordt het huidige probleem geschetst: de wereld verandert snel en het oude planningsproces kan dat niet bijbenen, de toekomst is steeds minder voorspelbaar (VUCA) en lange-termijnplannen moeten nu continue worden aangepast. De strategie leeft niet binnen de organisatie, is een papieren tijger, ieder doet zijn eigen ding. Dit onderdeel is interessant, maar herkenbaar voor iedereen en had daarom best wat korter gekund.

Hoofdstuk 6 werkt de 3458 methode uit. Op de linker pagina steeds een tekening of een model, veelal op basis van de bekende modellen zoals het business model canvas, en op de rechter pagina uitleg van het specifieke model. Het bepalen van de lange-termijn doelstellingen en strategie, met stakeholderanalyse, SWOT-analyse en een grote hoeveelheid andere modellen maakt hier de helft van uit, en had óók korter gekund omdat het niet echt nieuwe inzichten brengt. Het geeft wel een goed overzicht van de bestaande methoden en hoe die kunnen worden ingezet, inclusief de manier van vastleggen.

Het hoofdstuk gaat verder met het vertalen van de strategie of 5-jarige doelstellingen naar concrete doelstellingen per domein en daarna per bedrijfsonderdeel en per teamlid, inclusief de jaaragenda en de prioriteiten per kwartaal. Uitgangspunt is dat het hele proces van strategiebepaling bij de directie ligt, en het afgeronde product wordt doorvertaald naar de werkvloer. Sterk in dit onderdeel is dat de structuur van deze vertaalslag iedere keer hetzelfde is, waardoor het de consistentie van de methode ondersteunt en het voor individuele teamleden duidelijk zou moeten zijn hoe zijn/haar acties bijdragen aan het geheel.

Daarna volgt het onderdeel aansluiting en afstemming, wat ervan uitgaat dat binnen het bedrijfsonderdeel sprake is van zelfsturing om de prioriteiten voor elkaar te krijgen. Afstemming met de directie vindt plaats middels de standup, meetup en cleanup. Met een Kanban-bord worden de lopende acties (to do, doing, done) bijgehouden voor de standup. Voor de meetup wordt een dashboard met KPIs gebruikt en voor de cleanup een storyboard. Dit is in feite de kern van de methode, de link tussen scrum en strategie, maar komt er in verhouding wat bekaaid vanaf.

Het laatste onderdeel van het hoofdstuk gaat over betrokkenheid, het mobiliseren van stakeholders bij de doelstellingen van het bedrijf en het monitoren van ontwikkelingen. Hoe ze precies worden meegenomen in het 3458 proces wordt door de organisatie zelf bepaald. Dit onderdeel betreft maar een paar bladzijden. Jammer, want juist het snel kunnen meebewegen met de veranderende wereld zou in dit onderdeel (voornamelijk) moeten plaatsvinden.

Het boek is erg mooi vormgegeven en bestaat, zoals gezegd grofweg voor de helft uit illustraties van modellen die zeer nuttig zijn. Er zit wel erg veel herhaling tussen de tekst in de illustraties en de uitleg eronder. Ook worden bij geen van de modellen praktische voorbeelden gegeven, het blijft bij theorie. Omdat met name in het strategiedeel veel overlap zit in (het doel van) de verschillende modellen, zou een praktisch voorbeeld meer inzicht kunnen geven in de manier waarop je met de modellen kunt omgaan. Het boek is verder gelardeerd met quotes van beroemdheden. De mooiste vond ik: ‘When de world is predictable, you need smart people, when the world is unpredictable you need adaptable people.’(Henry Mintzberg).

Ik weet zeker dat de doelgroep van het boek (de ‘blauwe’ bedrijfskundige types) slim is, maar flexibel?

Je kunt dit boek kopen voor EUR 44,95 bij Managementboek.nl en Bol.com.

Verder lezen?

Frederic Laloux schreef in 2015 de bestseller Reinventing organisations, wat (ook) gaat over het organiseren van mensen, maar met de nadruk op betekenis. Natuurlijk gaat het hier ook om een gezamenlijk en breed gedragen doel, maar de focus ligt op zelfsturing. De diverse organisatie-items zoals beloning, structuur, communicatie, conflictoplossing, beslismethode, taakomschrijvingen etc. komen aan de orde èn het heeft wèl heel veel  praktijkvoorbeelden.  Je kunt dit boek kopen voor EUR 34,99 bij Managementboek.nl en Bol.com.

Wil je toch graag een overzicht van de modellen en methoden van de bekende managementgoeroes zoals Covey, Porter, Mintzberg, Drucker, Collins, Kotter, etc, maar pittig uitgelegd en voor een leuke prijs dan is MBA in één dag van Ben Tiggelaar wat voor jou. Hun meest inspirerende ideeën, superscherp samengevat en glashelder geordend. Met voorbeelden, checklijsten en praktische tips. Je kunt dit boek kopen voor EUR 19,99 bij Managementboek.nl en Bol.com.

Elly Stroo Cloeck is projectmanager en auteur bij ESCIA. Ze schrijft recensies en samenvattingen van managementboeken, verzorgt managementboek-gebaseerde permanente educatie èn is jurylid voor ‘Managementboek van het jaar 2020’. Let op: dit boek dingt mee naar die titel, maarrrrrrr……er zijn 6 Juryleden en we lezen 240 titels, dus uit bovenstaande recensie kun je maar hééél weinig afleiden over de plaats van dit boek op de uiteindelijke ranglijst.

Dit bericht werd geplaatst in Leiderschap en getagged met , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op 3458 strategiemaken en organisatiekraken –mix van methoden

  1. Pingback: November update van de Verkiezing Managementboek van het Jaar 2020 – 1001 Managementboeken

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s