De wereld is rond – holistisch en optimistisch

Recensiefoto WereldRondVroeger woonden we in ronde dorpen: de kerk, kroeg en winkels in het midden, de huizen eromheen. Dat is optimaal qua afstand. Alles is te belopen. Later ontstond de lintbebouwing, een enkele rij huizen aan de openbare weg. Lekker ver weg van de buren, een grote tuin. Maar ook ver weg van alle winkels, scholen en sportverenigingen, waardoor altijd een auto nodig is. En altijd moet worden gereisd naar het werk, waardoor files ontstaan. Wat ontzettend slecht is voor het klimaat, best duur is door de noodzaak van goede infrastructuur, en afstand creëert tussen jou en de gemeenschap.

Rond is beter, stelt Jo Caudron in zijn prima boek ‘De werld is rond’. De titel van het boek is ook een reactie op het boek ‘The world is flat‘ van Thomas Friedman, die met flat bedoelde vrij van belemmeringen, door globalisering, internet, wereldwijde netwerken. Maar dit platte vlak creëert óók afstand, tussen de mensen die alles hebben, en zij die bijna niets hebben. Tussen de wereldburgers en de achterblijvers in het ‘hinterland’. Die achterblijvers zijn gevoelig voor populisten, en dit veroorzaakt polarisatie, wat bepaald niet goed is voor de toekomst. Globalisering creëert ook afhankelijkheid, en daardoor kwetsbaarheid.

Caudron’s oplossing is dan ook: circulair leven. In Urban Villages die mensen weer bij elkaar brengen, met lokale produktie, lokale landbouw en energie-opwekking. En niet afgesloten van de wereld, maar wel minder afhankelijk. Zoals de hubs van internet: als er een faalt, nemen anderen het over.

‘De wereld is rond’ dekt een groot aantal onderwerpen af, is daarmee holistisch, en ook optimistisch. Het komt een beetje over als een mix van Feitenkennis, Sapiens (uit beide boeken citeert Cauldron dan ook uitgebreid) en Donuteconomie. Er is wel een groot verschil met die laatste: waar Donuteconomie bbp-groei volstrekt afzweert, gaat Cauldron er juist van uit dat groei nodig is.  Iedereen wil de piramide van Maslov beklimmen en zolang je de eerste niveaus nog niet ontstegen bent, zal duurzaamheid je een worst zijn. En om iedereen op een hoger niveau van Maslov te krijgen is economische groei nodig. Wel geeft hij aan dat late klimmers zeer vervuilende oplossingen voor hun klim waarschijnlijk zullen kunnen overslaan omdat er al duurzame alternatieven zijn. Net zoals velen in Afrika nooit een ouderwetse telefoon hebben gehad: ze sprongen van helemaal geen telefoon naar direct een mobiele telefoon.

De problematiek die Caudron beschrijft, èn zijn oplossingen daarvoor, zijn niet nieuw. Hij heeft het wèl heel boeiend en inspirerend opgeschreven, dit boek leest als een trein. Het eerste deel van het boek bestaan uit een beschrijving van met name de issues die spelen (‘de perfecte storm’) op het gebied van werken, wonen en mobiliteit. Dan zijn we al vrij ver over de helft van dit behoorlijk dikke boek (290 pagina’s). Het tweede deel brengt ons de visie op de toekomst van 2030 van de auteur, die gebaseerd is op de genoemde Urban Villages, en wat er nodig is om dat te bereiken. Daarna wordt dit verder geconcretiseerd in een strategisch plan voor bedrijven, met behulp van zijn SUPERchange model:

  • See (zie de verandering),
  • Understand (begrijp de impact),
  • Plan (bereid je voor op de toekomst met een strategisch plan),
  • Enable (maak de organisatie klaar om de plannen uit te voeren) en
  • Run (voer de plannen uit).

Een mooie quote uit See: In 2012 lanceerde Uber zijn plannen in Amsterdam, op een Europees technologie-event. Niet op een mobiliteitsevent, en de taxiwereld zag de disruptie dan ook niet aankomen. De les die je hieruit kunt trekken: ondernemers die iets helemaal anders gaan doen, komen niet uit de klassieke industrie. Hierdoor zullen nieuwe ontwikkelingen je ontgaan, als je je informatievergaring beperkt tot de seminars en vakbladen van jouw eigen sector.

Je moet je dus breed oriënteren om als bedrijf toekomst-vast te zijn. Dit zeer leesbare boek is daarvoor een goed begin. Cauldron is ook positief over de ‘big tech’-spelers, die met virtualisering en digitalisering zorgen dat we minder ‘stuff’ nodig hebben. Heel goed daarom dat dit boek ook als eBook verkrijgbaar is. En ik schaam me nu een beetje: ik leef dan wel CO2 optimaal (in een flatgebouw in het centrum), ik léés nog niet duurzaam. Goed voornemen voor het nieuwe jaar: meer eBooks!

Je kunt dit boek (eBook!) kopen voor €14,99 bij Managementboek.nl en bij Bol.com.

Verder lezen?

Jo Caudron schreef in 2015 ‘Digitale transformatie’. Ik heb dit boek (nog) niet gelezen, maar de recensies zijn heel goed! ‘Feitelijk waarschuwen de auteurs voor de obstakels en het missen van kansen. Het gaat dan om factoren als de veranderende relatie, de evolutie in de afzetmarkt en het belang van de massa. Het boek bevat een forse dosis kennis en gaat uit van ervaring, niet van wetenschap (zoals de auteurs zelf opmerken). Hoewel de materie ‘zwaar’ genoemd mag worden, is het werk snel te lezen. Het biedt voor zowel IT-deskundigen als ondernemers een prima beeld van de huidige digitale wereld en de komende veranderingen.’ Je kunt dit boek (eBook!) kopen voor €23,99 bij Managementboek.nl en bij Bol.com.

Caudron ontleent veel historie en cijfers, maar ook de positieve insteek, aan Feitenkennis (Factfullness) van Hans Rosling. Ik las het (nog) niet (het staat wel al in mijn kast!) maar ook hier zijn de recensies lovend. ‘Hans Rosling toont, onderbouwt vanuit diezelfde statistiek, hoe weinig we écht begrijpen en doorgronden van onze complexe wereld. En tegelijk laat hij zien hoe fragiel onze perceptie van de eigentijdse wereld is. Dat doet de nuchtere arts openhartig en zonder zichzelf te sparen, onder meer aan de hand van eigen foute denkpatronen en emotionele inschattingsfouten.’ Je kunt dit boek (eBook!) kopen voor €11,99 bij Managementboek.nl en bij Bol.com.

Een ander boek waar Caudron veel uit citeert èn wat ook nog ongelezen in mijn kast staat (ik lees me een slag in de rondte voor de Jury), is Verlichting nu van Steven Pinker. Ook vrij goed beoordeeld, ik quote: ‘…een indrukwekkend boek waarin hij beschrijft dat onze wereld objectief vaststelbare vooruitgang kent. Ofschoon dit een tegenintuïtieve stelling is, maakt hij die plausibel aan de hand van cijfermateriaal op talloze gebieden, zoals gezondheid, levensonderhoud, milieu, vrede, veiligheid, democratie en kwaliteit van leven. Pinker meent dat deze vooruitgang vooral toe te schrijven is aan de impact van Verlichtingsidealen als rede, wetenschap en humanisme (het doel om menselijk welzijn te maximaliseren). Moeilijk maar interessant.’Je kunt dit boek (eBook!) kopen voor €19,99 bij Managementboek.nl en bij Bol.com.

Ik noemde al Donuteconomie, ook een holistische en optimistische kijk op onze maatschappij, maar auteur Kate Raworth breekt juist een lans voor het stoppen van onze fixatie op economische groei. Zij bepleit eerder de herverdeling van welvaart, in plaats van het streven naar meer. Lees mijn recensie voor meer informatie! Je kunt dit boek (eBook!) kopen voor €14,99 bij Managementboek.nlen bij Bol.com. Van dit boek is ook een Samenvatting beschikbaar. Je koop het (eBook natuurlijk!) voor een paar Euro bij Bol.com. Tijdelijk kun je het gratis downloaden mijn eigen shop !

Elly Stroo Cloeck is projectmanager en auteur bij ESCIA. Ze schrijft recensies en samenvattingen van managementboeken, verzorgt managementboek-gebaseerde permanente educatie èn is jurylid voor ‘Managementboek van het jaar 2020’. Let op: dit boek dingt mee naar die titel, maarrrrrrr……er zijn 6 Juryleden en we lezen 240 titels, dus uit bovenstaande recensie kun je maar hééél weinig afleiden over de plaats van dit boek op de uiteindelijke ranglijst. 

Dit bericht werd geplaatst in Maatschappij, Sustainability en getagged met , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op De wereld is rond – holistisch en optimistisch

  1. Pingback: Achteruitkijken en vooruitplannen #2 | ESCIA

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s